24 MART DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ
Her yıl 24 Mart Dünya Tüberküloz (TB) Günü'nü, tüberkülozun yıkıcı sağlık, sosyal ve ekonomik sonuçları hakkında halkı bilinçlendirmek ve küresel tüberküloz salgınını sona erdirme çabalarını hızlandırmak için anıyoruz. 24 Mart tarihi, 1882'de Dr Robert Koch'un vereme neden olan bakteriyi keşfettiğini duyurduğu ve bu hastalığın teşhis ve tedavisine giden yolu açtığı günü işaret etmektedir.
Tüberküloz, dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olmaya devam etmektedir. Dünyada her gün 4100'den fazla kişi hayatını tüberküloz nedeniyle kaybetmektedir ve 28.000'e yakın kişi bu önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalığa yakalanmaktadır. Tüberküloz ile mücadeleye yönelik küresel çabalar, 2000 yılından bu yana tahmini 66 milyon hayatın kurtulmasını sağlamıştır. Bununla birlikte, COVID-19 pandemisi, tüberkülozu sona erdirme mücadelesinde yıllarca kaydedilen ilerlemeyi tersine çevirmiştir. Dünyada on yıldan fazla bir süre sonra ilk kez 2020'de tüberküloz ölümleri artmıştır.
Ülkemizde tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri tüm sağlık kuruluşlarında ücretsizdir. Tüberküloz ve dirençli Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek ilaçlar Bakanlığımız tarafından temin edilerek ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarına ve hastalarımıza ulaştırılmaktadır. Hastaların tedavisini düzenli olarak sürdürmek ve tamamlanmasını sağlamak amacıyla 2006 yılından beri DSÖ’nün önerdiği Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. DGT hastanın ilaçlarını doğru ve tam olarak içtiğinden emin olabilmek için her doz ilacın bir sağlık personelinin veya başka bir görevlinin gözetiminde içirilmesidir. Her gün sağlık kuruluşuna gelemeyen hastalar için iletişim teknolojisindeki gelişmelerden faydalanarak hastanın ilacını içerken bir sağlık çalışanına görüntülü bağlanması veya ilaç içmesini kaydedip video yollaması şeklinde uygulanan Video Gözetimli DGT de ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır.
Tüberküloz ile mücadeleyi hızlandırmak ve küresel liderler tarafından tüberküloza son verme taahhütlerini yerine getirmek hastalıkla mücadelede kritik öneme sahiptir. Bu çerçevede Bakanlığımız tüberküloz kontrol çalışmalarını ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içerisinde, kamunun yanı sıra özel sektör, sivil toplum örgütleri ve gönüllü kuruluşlarla birlikte yürütmekte ve tüberküloz eliminasyonunu hedefleyecek şekilde güçlendirerek sürdürmektedir.